Руското външно министерство: Целта на санкциите е създаване на условия за смяна на властта в Русия

Американските санкции са измислени с цел да създадат условия за смяна на властта в Русия. Това заяви руският външен заместник-министър Сергей Рябков, цитиран от ТАСС.

„Това, че целта на санкциите е създаването на социално-икономически условия за осъществяването на смяна на властта в Русия, на практика не се крие”, заяви той пред  Държавната дума.

„Изходът от ситуацията с американските санкции предстои да бъде дълъг, и ще продължи много години”, отбеляза представителят на руското външнополитическо ведомство, като припомни, че отмяната на така наречената поправка „Джексън-Ваник”  е отнела 40 години.

На практика се опитват да накарат Русия да преразгледа външнополитическата си концепция, поясни още Рябков. „Стремежът да се откъсне Русия от страните от СНГ, които винаги са били в интерес на американската външна политика, с особена агресивност се прояви в началото на тази година”, напомни той. „Привържениците на антируската политика получиха картбланш за държавния преврат, при което в съответствие с лозунга „Целта оправдава средствата” превърнаха в главна ударна сила национал-радикалите”, отбеляза дипломатът. „След това решиха да ни „накажат” – в началото за мирното и свободно изразяване на волята на жителите на Крим и Севастопол, а след това и за позицията по отношение на събитията в Югоизточна Украйна”, допълни Рябков.

Според него, това дали ще продължи дълго днешното състояние, и дали после историците ще оценят това време като втора Студена война, зависи изцяло от САЩ.

„Ние не изпитваме нервност от случващото се, опитваме се да действаме внимателно, без да режем контактите си, нашите ответни мерки носят проверен, претеглен и балансиран характер”, каза заместник-външният министър на Русия.