Руското външно министерство призна изборите в ДНР и ЛНР

Изборите в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, имащи за цел да легитимират новите власти, „преминаха изцяло организирано, при висока избирателна активност и без сериозни произшествия”, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки изявление на руското външно министерство.

„Ние уважаваме избора на жителите на Югоизточна Украйна. Избраните представители получиха мандат за решаването на практическите задачи по възстановяването на нормалния живот в тези региони”, се казва в изявлението. От министерството също така отбелязаха, че „отчитайки състоялите се избори е крайно важно да бъдат предприети стъпки за създаването на устойчив диалог между централните украински власти и представителите на Донбас в съответствие с договореностите, постигнати в Минск”.

„Ние сме готови заедно с нашите международни партньори и в бъдеще да съдействаме конструктивно за урегулирането на  кризисната ситуация в Украйна”, заявяват още от руското външнополитическо ведомство.

Изборите в ДНР и ЛНР им предоставят възможност за международните институти, смята депутатът от Европарламента от Италия Фабрицио Бертот.

„Аз видях хора, които бяха щастливи, че гласуват и се гордееха с това. Системата за гласуване бе напълно законна и съответстваше с демократичните норми. Всичко бе съгласно международните стандарти. Аз мисля, че от днес за международните институции, особено в Европа, ще бъде отворено пространството за диалог с правителството на ДНР и ЛНР. Ние не можем да игнорираме политическата тежест на тези избори”, обобщи депутатът.

Основният извод, до който стигнаха ЦИК в ДНР и международните наблюдатели е, че „такива резултати никой не е очаквал”. В избирателните секции са гласували повече от милион жители на региона.

В същото време, новият върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини по-рано заяви, че Евросъюзът смята за нелегитимни проведените в неделя избори в ДНР и ЛНР.

По последни данни са обработени повече от 50 % от изборните протоколи. Според частичните данни, предоставени от местните власти, лидерите на опълчението затвърждават властта си с над 70 % от гласовете за Александър Захарченко в Донецк и над 60 на сто за Игор Плотницки в Луганск.

На изборите за Върховен съвет на ЛНР побеждава обществената организация „Мир в Луганска област” с 69,18 %, а в ДНР печели изборите организацията „Донецка република” с 60%.

Възможност да гласуват имаха и бежанците в Русия. Да подаде своя глас имаше възможност всеки, който предостави паспорта си с донецка или луганска адресна регистрация.