Руското външно министерство предупреди руснаците да не пътуват зад граница

Отношенията между Русия и САЩ стигнаха до точката на замръзване. Руското Министерство на външните работи (МИД) публикува на официалния си сайт предупреждение – гражданите да не пътуват зад граница. Извън пределите на страната свободата им била в опасност.

“Американските власти продължават с неприемливата си практика да преследват руснаци в цял свят”, се посочва в предупреждението.

“Вашингтон е уверен, че всичко, което иска, му е позволено и стига дотам, че да отвлича наши граждани. Така стана с Роман Селезньов, когото американски агенти през юли 2014 г. буквално похитиха на Малдивските острови и насила го отведоха на територията на САЩ, където продължават да го държат в арест в очакване на процес”, се посочва в предупреждението на Външно в Москва.

В съобщението изрично се посочва, че както в миналото, така и сега задграничните представителства на МИД са оказвали и ще продължат да оказват необходимата помощ, консултантска и правна, на попадналите в беда руски граждани, изхождайки от техните законни права и интереси, включително бързото им завръщане в родината.

С оглед на изложените обстоятелства от Външно настойчиво съветват руските граждани при планиране на задгранични пътувания внимателно да преценят всички рискове, особено ако са налице основания да се предполага, че американски правоохранителни органи биха имали някакви претенции към тях. На първо място това се отнасяло за пътуване в държави, които имат споразумения за правна помощ със САЩ. Което пък ще рече, че тези държави са длъжни да предават на Вашингтон дирени от американските власти лица.

На сайта на Външното е публикуван линк със списък на тези държави, изготвен от Държавния департамент на САЩ. Там фигурира и България.

Заради кризата в Украйна отношенията между Русия и Запада се влошиха толкова много, както не е било от края на студената война. САЩ и Европейският съюз наложиха на Русия сурови икономически санкции, Кремъл отвърна с подобни мерки.