Рускоговорещи младежи от над 70 страни посетиха Плевен

Рускоговорещи младежи от над 70 държави на различни континенти гостуваха в Плевен в рамките на  съпътстващата програма на Световния младежки форум на руските съотечественици, провел се на 23 и 24 септември в столицата под мотото „Съдбата на Русия – вчера, днес, утре”. Гостите бяха приветствани от кмета Георг Спартански пред Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”.

„Плевен е град с древна и богата история, но неговото име се свързва най-вече с Руско-турската освободителна война, когато след най-драматичните боеве от тук изгря Свободата на България преди 140 години – обърна се кметът към гостите. – Убеден съм, че запознавайки се с тези съдбоносни страници, ще откриете не само много поводи за гордост с мъжеството и доблестта на своите предшественици, а и ще се убедите в живата памет за тяхната саможертва. Всички ние сме длъжни да знаем и помним миналото, без него сме обречени да нямаме настояще и бъдеще“, подчерта Георг Спартански.
Рускоговорещите младежи посетиха Панорама „Плевенска епопея”, Скобелев парк, Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец”. Всички те получиха диск с филма за историята на Плевен „Вълни по равнината”.

Източник: posoki.com