Руски фирми показаха на изложението на роботи в Токио най-добрите си проекти

Руски компании представиха на Международната изложба на роботи iREX 2015 в Токио най-добрите си разработки, включително устройство за разпознаване на лица, шлем за виртуална реалност, свръхчувствителна протеза на китка и други технологии, съобщи РИА Новости, цитирана от fbr.bg.

Руската венчърна компания РВК представи седем проекта на различни руски компании в областта “Дженерейшънс” (GenerationS).

“Предполагам, че това е първият път, когато руски компании участват в Международната изложба на роботи в Япония. Ние често се страхуваме да показваме в Япония свои експонати в областта на роботиката, тъй като Япония е световен лидер в тази област. Този път не ни беше страх”, съобщи пред руската агенция РИА Новости координаторът на проекта Надежда Малкова.

Технологията “Вижънлабс” (VisionLabs) представлява устройство за разпознаване на лица “Фейс ис” за интернет-магазини и ресторанти. Например, ако бъде монтирано в банка, устройството ще запомни лицето на клиента, благодарение на което ще идентифицира недобросъвестния кредитор не само по данните, а и по лицето.

Шлемът за виртуална реалност може да бъде използван по време на игри. Играта, тоест виртуалната реалност, ще се настройва според играча и ще се променя в зависимост от това, по какъв начин той възприема случващото се.

“Битроникслаб” (BitronicsLab) е биометричен конструктор за разработчици и изследователи. С негова помощ ще могат да се създават по-ефективни устройства за управляване на техника.

“Ениуолкър” (AnyWalker) е система за стабилизиране на ходовата част на мобилни устройства в областта на роботиката, на основата на която ще може да се създават роботи-помощници, способни да се предвижват във всякаква среда, да отварят врати, да изкачват стъпала и да преодоляват различни препятствия.

Проектът “Клейбърхенд” (KleiberHand) е бионична протеза на китка, изпълняваща всички функции на ръката.

Промоботът разпознава даден човек. Това устройство може да се използва в банки, магазини, комуникационни служби.

В изложението iREX 2015 в Япония участват 303 компании, които представиха разработките си в 539 области. Изложението ще бъде посетено от над 150 хиляди гости.