Руски физици осъществяват проект на Никола Тесла

Как ли щеше да се развие историята, ако построената в началото на ХХ в. Кула на Уорденклиф на сръбския гений Никола Тесла беше осигурила създаването на ефективна система за предаване и получаване на свободна електроенергия в целия свят? Може би щяха да се избегнат много техногенни катастрофи, а също проблеми и конфликти, свързани с енергетиката.

В Русия се заеха да реанимират проекта за предаване на безжична енергия. Преди няколко години младите руски физици Сергей и Леонид Плеханови, след като изучили дневниците и патентите на учения, събраха чрез интернет достатъчно сериозна сума, за да направят своя Кула на Уорденклиф.
В интервю за „Гласът на Русия” Леонид Плеханов разказа за опасностите на енергийните корпорации, Тунгуския метеорит и, разбира се, за принципите на работа на новата Кула:
– Планираме да започнем изграждането на кулата тази есен, на 400 км северно от Москва. Ние не искаме да създадем „голямо красиво нещо”, за да изпробваме нещо. Подходът ни е научен, ще правим изследвания при различни климатични условия, като отчитаме различните фактори. А след това то трябва да бъде прието и одобрено от научната общност. Може да отнеме години, но е важно да се започне.
КОРЕСПОНДЕНТ: Колко кули ще трябва да построите? И какво може да бъде първоизточник на енергия?
Леонид Плеханов: Макар че говорим за безжично предаване, тази „жица” е земята. В нашия случай ще е достатъчна една кула, за да се създадат вълни в почвата в цялата планета. Ако пък говорим за източници, слънчевата енергия се разглежда като основен вариант. Най-главният проблем – доставката до центровете на потребление – е построяването на мрежи, които струват безумни разходи.
КОРЕСПОНДЕНТ: Разбирате ли, че рискувате да си навлечете гнева например на нефтените магнати и големите енергийни корпорации?
Леонид Плеханов: Преди десет години казваха, че нефтените гиганти няма да позволят на електромобилите да излязат на пазара. Но виждаме, че отрасълът набира скорост. Тук може да възникне подобна ситуация. Технологията ни може да бъде добър бизнес-драйвър: същите електромобили, за които ще може да се доставя колкото си искаме „гориво”, защото няма да се наложи да опъваме жици.
КОРЕСПОНДЕНТ: В статиите си твърдите, че теорията на Тесла стопроцентово се съгласува с класическата физика. А колко говореха, че това е антинаучно, че е шарлатанство…
Леонид Плеханов: Тесла не е следвал руслото на физиката на своето време, изобщо той е бил странен човек. За да заинтригува хората, на него му се е налагало да използва сериозни пиар ходове, в това е и причината на мистичния ореол около дейността на учения. Същевременно Тесла е бил именно практик, към теорията той никога не е подхождал с някакво специално внимание. Но ако прочетем работите му, всички те започват да придобиват смисъл. И да не забравяме, че всички електрически изобретения, които съществуват в живота, са създадени благодарение на електричеството.