Руски фармацевти откриха ново, по-ефикасно, лекарство за лечение на рак

Руската фармацевтична компания Biocad представи иновативно ново лекарство против рак, чиито първоначални тестове предполагат, че то е по-ефективно в борбата с коварната болест, отколкото чуждестранните аналози.

За да бори рака, новият медикамент активира вътрешните сили на организма, твърди пресслужбата на компанията. Създаден е на основата на моноклонални антитела и предотвратява взаимодействието между протеините PD-1 и PD-L1, които маскират туморните клетки като здрави. След неутрализацията на PD-1 организмът започва да разпознава раковите клетки и да ги унищожава.

„Разработването на медикаменти за имунотерапия е иновативен подход към лекуването на онкологичните заболявания,” споделя Роман Иванов, заместник изпълнителният директор на компанията Biomedical Studies and Development.

„Подобни лекарства имат последователен ефект върху целия туморен процес, унищожавайки не само тумора, но и метастазите му, включително и най-отдалечените,” добавя той, подчертавайки, че за разлика от химиотерапията, подобно лечение не уврежда здравите телесни тъкани.

В момента съществуват само два антиракови медикамента, които са базирани на моноклоналните антитела – разработените от MSD и Bristol Myers Squibb – но и двата вида не са достъпни във фармацевтичната мрежа в Русия. Нещо повече, клиничните тестове са разкрили, че лекарството на Biocad е по-ефективно от чуждестранните му аналози, или поне така твърди компанията производител.

Учените от Biocad се надяват, че техният медикамент ще увеличи процентът на спасените пациенти, развили метастази, от 10 на 30-40 %. Те също така вярват, че лечението ще е ефективно и при рак на белия дроб и рак на бъбреците.

Миналата година били извършени предварителните тестове с примати.

В момента се подготвят клиничните изпитания на новото лекарство, в които ще участват пациенти, болни от рак, от целия свят. Руснаците ще бъдат първите, които ще получат достъп до иновативната терапия, а прилагането на лечението ще стане възможно през 2018-2019 г.

Учените по цял свят търсят ефективни методи за лечение на рак и предлагат най-различни терапии за борба със заболяването. През месец май миналата година британски учени заявиха, че са създали модифициран вирус, на основата на херпеса, който може да убива ракови клетки. През януари австралийски изследователи съобщиха, че са направили успешни тестове с медикамент, който се бори с протеините, които помагат на раковите клетки да оцелеят.