Руски учен търси нов вид черни дупки

Сътрудникът към Московския държавен астрономически институт „П. К. Штернберг“ Иван Золотоухин възнамерява да създаде метод за откриване на черни дупки, предаде ТАСС. Става дума за черни дупки със средна маса, които предполагаемо са били „строителен материал“ за свръхмасивните черни дупки на по-ранен етап от съществуването на Вселената.

Досега учените смятаха, че има два типа черни дупки – свръхмасивни и черни дупки със звездна маса. Смята се, че черните дупки със звездна маса се образуват в края на еволюцията на звездите, когато те се раздуват и изхвърлят външните си слоеве, а след това се свиват под влиянието на собствената си гравитация.

Засега е неясно как в центровете на галактиките се появяват свръхмасивните черни дупки. Золотоухин и колегите му предполагат, че стават при сливане на черни дупки с по-малък размер. „Когато Вселената е била млада са се образували много черни дупки със средна маса, които в последствие са се сливали в по-големи и така са се появили свръхамсивни черни дупки в много далечни и много стари галактики“, обяснява Золотоухин.

От друга страна свръхмасивни черни дупки има и в галактики, които са се образували едва в първите няколко стотин милиона години след Големия взрив. Според учените толкова огромни черни дупки не биха могли да се образуват от черни дупки със средна маса за толкова кратко време и по всяка вероятност са се получили чрез сливане на по-малки.

Възможно е все още да има черни дупки със средна маса във Вселената. Учените считат, че може да има стотина такива дупки в галактика с размерите на Млечния път. До този момент обаче астрономите са срещали само един единствен обект, който би могъл да бъде черна дупка със средна маса.

Золотоухин и колегите му са измислили нов метод за откриване на черни дупки със средна маса. Учените са съпоставили обекти, открити от космическата обсерватория „XMM-Newton” и резултатите от изследванията чрез „SDSS“ (Sloan Digital Sky Survey) – техника за инфрачервени изследвания на космоса. По този начин учените са открили 16 потенциални черни дупки със средна маса.

За да е сигурно, че откритите обекти са наистина черни дупки със средна маса, е нужно да бъдат наблюдавани през оптически телескопи. За тази цел Золотоухин и колегите му използват шестметровия телескоп „БТА“ на Специалната астрофизична обсерватория. Идеята е изстрелването на немско-руския космически телескоп „Спектр-РГ“ през 2017 г. също да помогне в търсенето на черни дупки със средна маса.