Руски учени ще проведат експеримент на имитационен полет до Луната от женски екипаж

Първият в света експеримент на имитационен полет до Луната от изцяло женски екипаж ще започне на 28 октомври 2015 г. в Русия, съобщи първият заместник-директор на Института за медико-биологични проблеми (ИМБП) , член-кореспондентът на Руската академия на науките Олег Орлов.

„Участничките ще прекарат осем дни в изолация, имитираща космически полет в дооборудвания изцяло с нови системи модул в Москва, където преди успешно беше осъществен експериментът „Марс-500“, разказа Орлов пред РИА Новости.

Според академик Орлов, експериментът по моделиране на еднократно облитане на Луната без кацане на повърхността й е наречен „Луна-2015“ и в него ще участват шест жени-доброволки (сътруднички в института) на възраст от 23 до 34 години.

 „Както и при експеримента „Марс-500“ и тук изцяло се спазва принципа на доброволността: всяка участничка може във всеки един момент да излезе от програмата без обяснения на причините“, отбеляза представителят на ИМБП.

Той уточни, че а разлика от „Марс-500“, за участието в програмата „Луна-2015“ не се предвижда парично възнаграждение, но участничките могат да бъдат наградени според решение на ръководството на Роскосмос и ИМБП.

Освен това, Орлов отбеляза, че институтът е планирал през 2016-2020 г. провеждането на пет наземни експеримента по моделиране на полети до Луната и Марс.

През май 2014 г. ИМБП анонсира създаването в базата на Института за медико-биологични проблеми на РАН на Международен център за медико-биологично подпомагане на междупланетните експедиции.

Задълбочени експерименти по имитация на продължително пребиваване в космически кораб са започнали в ИМБП още през втората половина на 60-те години. Последният голям проект от този род е „Марс-500“, който се проведе през 2010-2011 г. Експериментът включваше три етапа: 250-денонощен „полет“ от Земята до „Марс“, 30 дневно „пребиваване“ на марсианската повърхност и 240-денонощно „връщане“. След 250 денонощия имитационен полет тримата членове на екипажа „кацнаха“ на повърхността на Червената планета, където извършиха три „разходки“ на планетата в модернизираните руски скафандри „Орлан“.