Руски учени смятат да клонират мамут

Якутски учени изследват трупа на мамут, живял преди 43 хиляди години, който е бил намерен от тях при разкопки преди две години. След като изследвали тъмно-кафеникавата течност, извлечена от трупа на мамута, те изяснили, че тя не се е образувала там след смъртта, а наистина е хемолизирана кръв, в която се съдържат ядра на левкоцити и хемоглобин, отбелязва завеждащата учебно-научната клинично-диагностична лаборатория на Медицинската клиника на Североизточния федерален университет Виктория Егорова.
Участвалият в изследванията вицепрезидент на Асоциацията на медицинските антрополози на Русия Радик Хайруллин пък заявил, че мамутът може дори да бъде клониран.
Е, на това заявление останалите учени реагират скептично. Дори в случай на успех (вероятността за какъвто е доста малка) точно копие на животно, живяло преди 43 хиляди години, едва ли би могло да се получи, тъй като клетките на мамута ще се наложи да се кръстосват с обикновена слоница. Изследванията продължават, предава руското издание „Российская газета“.