Руски учени са на път да сбъднат мечтата на Тесла

Голяма е вероятността мечтата за безжично подаване на енергия на големи разстояния на гениалния Никола Тесла, да се превърне в реалност.

Неговата работа стигнала до етап изграждане на голяма кула, чрез която трябвало да бъде направена демонстрация на предаване на енергия през Атлантическия океан. За съжаление тази система така и не била завършена. Едва сега руски екип от инженер и физик се готви да доведе делото на великия учен докрай. Засега двамата събират средства, които ще бъдат вложени в изграждане на експериментален образец на система за безжично предаване на енергия, базирана на принципи, разработени от Тесла.

Леонид и Сергей Плеханови са възпитаници на Московския физико-технологичен институт. Те са прекарали последните няколко години в задълбочено изучаване на наследството на сърбина Тесла, неговите трудове, патенти и резултати от експерименти в търсене на потвърждение за работоспособността на технологията за безжично предаване на енергия и провеждайки собствени експерименти.

Двамата учени са убедени, че Никола Тесла е бил прав на всички 100% и завършването на неосъществения проект може да даде на човечеството една реално работеща технология за истинско безжично предаване на електричество на големи разстояния.

Първи етап ще бъде съвременен вариант на предаващата 60-метрова кула Wardencliffe. За финансова подкрепа на този проект Плеханови са започнали кампания по събиране на средства посредством специализиран сайт.

„Слънчеви батерии с площ 100 000 квадратни километра могат да осигурят всички енергийни потребности на човечеството. За тях ще може да се задели терен с форма на квадрат от 330 км., при това във всяка точка на планетата ни, в близост до екватора, на място, където слънчевата енергия ще демонстрира максимална ефективност“, разказват Плеханови.

И допълват, че най-големият проблем на начинанието ще бъде предаването на изработената енергия към останалата част на земното кълбо. „Ние смятаме, че системата за безжично предаване на енергия на Никола Тесла може да стане решение на тази и множество други задачи“, допълват ентусиастите.

Никола Тесла е сръбско-американски изобретател, физик и електромашинен инженер, известен най-вече с постиженията си в областта на променливия ток и електроснабдяването.

Роден на 10 юли 1856 година в Смилян, Австро-Унгария (днешна Хърватия), по произход Тесла е етнически сърбин, който впоследствие приема американско гражданство. Той често е описван като най-значимия учен и изобретател на модерната епоха, човекът, който „разпростря светлина върху лицето на Земята“. В последните години от живота си живее в хотелска стая номер 3327 в „Ню Йоркър хотел“ в Ню Йорк, почти забравен. Умира безпаричен, в дългове на 7 януари 1943 година. След смъртта му, както личността му, така и постиженията му потъват в пълна забрава. Тъй като Тесла няма преки наследници, се предполага, че записките му са иззети от американското правителство. През 1990-те години на 20-ти век интересът към неговата личност и научните му постижения се възобновява, а в началото на 21-ви век нараства значително.