Руски учени откриха уникален вид диаманти в Камчатка

Диаманти, открити в замразената лава на вулкана Толбачик в Камчатка, имат толкова уникални геоложки и минераложки характеристики, че руските учени, развълнувани от откритието си, трябваше да класифицират скъпоценните камъни като напълно нов вид диаманти.

„Втвърдената лава от изригването Толбачик през 2012 – 2013 г. носи в себе си един нов, невиждан досега вид диамант“, съобщи руското министерство на науката. „Той бе наречен диамант Толбачик“.

Новите диаманти са били образувани от вулканични газове под налягане и са в резултат на тяхната кристализация „под въздействието на електрически разряди от мълнии“, твърдят геолози. Руските диаманти може би са естествената разновидност на синтетичните диаманти във Франция, чийто патент от 1964 г., показва създаването на диаманти от газ чрез мощен електрически разряд, твърдят учените.

За невъоръженото око скъпоценните камъни приличат на синтетични диаманти, но техните геоложки и минераложки характеристики се различават от тези на всички други известни видове скъпоценни камъни. Уникалните диаманти не са се формирали в стопената магма като типичните вулканични диаманти. Освен това, диамантите Толбачик са големи за вулканични скали – размерът им варира от 250 до 700 микрона.

„В една малка проба втвърдена лава имаше няколкостотин диаманта – това е изключително много! Този брой може да се сравни само с необичайно богатото съдържание на диаманти на магмените скали в Дейчин, Индия (77 диаманта в проба от 1 кг) и с една забележителна магмена скала в Канада (1500 диаманта в 28-килограмова проба).“

Вулканичният комплекс Толбачик на полуостров Камчатка в Русия се състои от два вулкана – Плоски Толбачик, чийто връх е висок 3085 метра, и Острий Толбачик, който достига 3682 м.

Вулканичната активност на комплекса датира от хиляди години, но последното изригване започна през ноември 2012 г., водейки до реки от лава над десетки километри, които прорязваха района на върха и южния склон.