Руски учени откриха опасен за Земята астероид

Руският астрофизик проф. Владимир Липунов с помощта на роботизирана мрежа от телескопи откри нов потенциално опасен астероид, чиито размери са по-големи от тези на известния астероид Апофис, предаде ТАСС, като се позова на съобщение, качено на сайта на Роскосмос.

Новият астероид е наречен 2014 UR116. Учените все още не знаят каква точно опасност представлява той за Земята.

„Оказа се, че този астероид е с диаметър около 370 метра, малко по-голяма от Апофис. Ако падне на Земята, взривът, предизвикан от него, ще е по-опасен и по-мощен отколкото, да кажем, Челябинския метеорит“, твърди Владимир Липунов, професор в Московския държавен университет.

Според специалистите астероидът отново ще пресече орбитата на нашата планета след три години.

„Той непрекъснато трябва да бъде следен. Защото една грешка е достатъчна, за да се случи катастрофа. Последиците могат да са много сериозни“ – казва руският учен, цитиран от Нюзру.

Роскосмос информира, че след падането на Челябинския метеорит, интересът към автоматичните системи за наблюдение на небето рязко се е увеличил. През 2013 година астрономите с помощта на новата система откриха три потенциално опасни астероида.

Според учените гарантирана безопасност могат да осигурят свързаните едни с други орбитални и наземни системи за наблюдение, които ще позволят астероидите да бъдат откривани дълго преди сближаването им с нашата планета.

„Ние сме разработили телескопа „Мастер“ от трето поколение с диаметър 1 метър, който ще позволи да бъдат откривани космически тела, от типа на Челябинския метеорит с подлетно време от една седмица – съобщава проф. Липунов. – За 10-20 часа можем да не успеем да използваме ракета, нищо, а една седмица е приемливо време“.