Руски учени откриха живи организми на повърхността на МКС

Сензационни резултати показа експеримент, проведен от руските учени в Космоса. Пробите, взети от намазка по илюминаторите и външната повърхност на Международна космическа станция (МКС), показали следи от морски планктон, съобщава  ИТАР-ТАСС.

Резултатите от дългогодишната научна работа били представени още миналата година, но чак сега за тях разказва ръководителя на полeта от руска страна Владимир Соловьов. Потвърдено е, че някои организми могат да живеят с години във вакум, изключително ниска температура и космическа радиация. Някои от изследванията даже са потвърдили, че тези организми могат да се развиват.

„Резултатите от експеримента са абсолютно уникални. На повърхността на прозорците намерихме следи от морски планктон. Това подлежи на по-нататъшно проучване“, казва Соловьов.

Засега не е известно по какъв начин тези микрочастици са попаднали първоначално на повърхността на космическа станция, тъй като са характерни за океана, а не за Байконур. Възможно е това да се е случило чрез въздушните потоци.