Руски съд призна смяната на властта в Украйна през 2014 за държавен преврат

Московски съд обяви събитията от февруари 2014 г. в Украйна за държавен преврат, съобщи “Дневник“, цитирайки ТАСС.

Решението на Дорогомиловския съд е по иск на бившия украински депутат Владимир Олейник.

Съдът приема, че в протестите са участвали “въоръжение националистически сили“, които са променили режима, и обяснява с този фактор решението си.

„В Украйна има екстремистки групировки, които участват във властта и преследват хората на принципа на социалната и идеологическата омраза“, гласи текстът.

Според решението на руския съд подкрепата, която САЩ и ЕС са оказали на „антиконституционния“ преврат е довела до разкол в обществото и до възникване на въоръжен конфликт. Според съда управлението целенасочено създава „вражески образ в лицето на Русия“ и това засяга националната сигурност на Руската федерация.

Съдът подчертава, че руската правова система е длъжна да оценява събитията в Украйна заради “уникалната връзка“, съществуваща между двата народа.

По време на заседанията съдия Анна Шипикова е чула свидетелства от бивши служители в администрацията на президента Виктор Янукович, главната прокуратура, вътрешното министерство и силите за сигурност, които единодушно определили смяната на властта за преврат.

Заседанието започна с изказване на ищеца, който припомни показанията на бившия президент на Украйна Виктор Янукович, бившия премиер Николай Азаров и бившите шефове на МВР, СБУ и други ведомства. Според свидетелите събитията от зимата на 2014 г. в Украйна всъщност са били преврат.

„В посолството на САЩ действаше щаб на майдана“, заяви Олейник. Той изброи няколко признака, че това всъщност е било преврат: окупирането на административни сгради, незаконното внасяне на промени в законодателството, отстраняването от власт на предишните лидери и др.

Според бивши държавни служители ЕС е заплашвал да смени властта в Украйна, ако страната откаже да подпише споразумение за асоцииране с блока. Бившият шеф на Службата за сигурност (СБУ) Александър Якеменко пък каза, че всички събития на майдана на Независимостта са се ръководели от официални лица от САЩ.

Свидетели разказаха, че на майдана е имало инструктори от Грузия, Балтийските страни и Полша. „Снайперите на майдана бяха организирани от отделни представители от Грузия, имаше и снайперисти от Балтийския регион, залавяли сме такива с оръжие“, каза бившият началник на администрацията на украинския президент Андрей Клюев.

Решението на съда може да се обжалва в срок от един месец.