Руски сенатор: Ердоган се опитва да прехвърли вината за сваления Су-24 върху военните

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се опитва да се възползва от създалата се в страната ситуация след опита за държавен преврат, извършен от военните, и да прехвърли върху тях цялата отговорност за решението за сваляне на руския Су-24, довело руско-турските отношения до криза. Това заяви първият зам.-председател на комисията по международни въпроси в Държавната дума на Русия Владимир Джабаров, предаде РИА Новости.

Турските власти са арестували двамата турски пилоти, свалили руския бомбардировач Су-24 през ноември миналата година, съобщи по-рано агенция „Блумбърг“ позовавайки се на информация, предоставена от високопоставен турски чиновник.

„Очевидно Ердоган се стреми да демонстрира, че решението да бъде свален Су-24 е било прието тогава единствено от ръководството на Въоръжените сили на Турция, които днес се оказаха замесени в опита за държавен преврат, за да прехвърли върху тях цялата отговорност за кризата в руско-турските отношения“, каза сенаторът.

По думите му, Русия оценява решението за задържане на виновните за смъртта на руските пилоти и разчита, че „всичко няма да се ограничи с това и те ще бъдат предадени в съда“.

„Обаче, след това са необходими и други стъпки от страна на Анкара – предприемане на подобни мерки по отношение на убийците на нашия пилот, опитващ се с парашут да се спаси от сваления самолет, както и изплащане на компенсации за сваления бомбардировач и обезщетения на семействата на загиналите“, заяви още сенаторът.