Руски сенатор: Договореностите за прекратяване на огъня в Сирия не означават прекратяване на операцията на ВКС на РФ

Русия ще продължи контратерористичната си операция в Сирия, въпреки постигнатите договорености на Международната група за подкрепа на Сирия за прекратяване на огъня, тъй като те се отнасят за конфликта между властите и опозицията, а не за борбата с терористите. Това заяви пред ТАСС първият зам.-председател на комитета на Съвета на Федерацията по международните въпроси Владимир Джабаров.

„Независимо от тези договорености, Русия ще продължи контратерористичната си операция на ВКС, защото са известни местата, където за разположени ИДИЛ и пътищата, по които са снабдявани с боеприпаси, товари и жива сила“, каза сенаторът.

„Тези договорености се отнасят само, както разбирам, до воюващите групировки в Сирия, но не се отнасят за терористите, разположени на територията на Сирия и Ирак“, поясни той. „Ние работим по молба на сирийския президент, борим се срещу терористите от ИДИЛ на територията на Сирия“, подчерта Джабаров.

Сенаторът изрази положителна оценка за постигнатите в Мюнхен договорености. „Прекратяването на огъня между враждуващите страни в Сирия винаги ще се приветства, защото при това загиват невинни хора и се дестабилизира ситуацията в страната“, отбеляза той. Перспективите за спазване на примирието обаче „не са много оптимистични“, счита Джабаров. „Прекалено много са групировките, които от една страна се позиционират като антиправителствени, срещу Асад, а от друга страна, някои от тях са групировки с откровено терористичен характер“, поясни руският сенатор.

Той е убеден, че в този въпрос „трябва ясно да се отдели зърното от плявата“. „Това трябва да се съгласува с водещите световни държави, борещи се с ИДИЛ“, предполага депутатът.

По-рано външният министър на Русия Сергей Лавров съобщи, че участниците в състоялата се в Мюнхен среща на Международната група за подкрепа на Сирия са се договорили за това „работна група под съпредседателството на Русия и САЩ да подготви условията на прекратяването на огъня в Сирия за една седмица“. Освен това, „в мандата на тази група влизат определени райони, които се намират под контрола на терористите“, добави руският министър.