Руски сенатор: Великобритания трябва да се извини за нахлуването в Ирак

Първият зам.- председател на комисията по отбрана и сигурност в горната камара на руския парламент Франц Клинцевич счита, че Великобритания трябва да се извини за нахлуването в Ирак през 2003 г. и да плати съответната компенсация на иракския народ, предаде ТАСС.

Председателят на анкетната комисия по разследване на причините и обстоятелствата около участието на британските войски в Ирак преди 13 години сър Джон Чилкът в сряда представи доклад, един от изводите в който бе твърдението, че нахлуването в Ирак през 2003 г. е било осъществено, въпреки че не всички мирни възможности за разоръжаване на Саддам Хюсеин са били изчерпани. Чилкът отбеляза, че „в основата на самото решение е лежала грешна разузнавателна информация и оценки. Те не са били поставени под съмнение, макар да е трябвало“.

„Комисията, специално създадена в Обединеното кралство за изучаване на причините и последиците от британското участие в иракската война, произнесе присъдата си: Нахлуването в Ирак е било грешка. Смятам, че подобно признание днес очевидно не е достатъчно“, заяви руският сенатор.

Според него иракският проблем „носи далеч не академичен характер, за да бъде оставен за разглеждане от историците“

Клинцевич счита, че Великобритания трябва „да поднесе официални извинения на иракския народ, да изплати съответните компенсации и да започне съдебно преследване на официалните лица, приели решението за нахлуването в Ирак“.

„Само в такъв случай можем да се надяваме, че ще бъдат извлечени необходимите поуки от трагедията и че никой няма да поиска да ги повтаря отново“, убеден е той.