Руски разузнавачи проведоха учения в Приднестровието

Военни разузнавачи от Оперативната група на руските войски (ОГРВ) в Приднестровието в хода на тренировките отработиха задачи в условия, близки до бойните, през деня и нощта, съобщиха от пресслужбата на Западния военен окръг на РФ в четвъртък.

„Военните извършиха нападение на пост на условен противник, засада и други елементи от тактическата специална подготовка. Разузнавачите също така отработиха практически задачи по организирането на издирване, стража и наблюдение за обект на „противника“, проникване в системата за охрана и скрито проникване във важен обект с цел получаване на данни“, се казва в съобщението.

Приднестровието, където 60 % от жителите са руснаци и украинци, търсеше изход от състава на Молдова още преди разпадането на СССР, опасявайки се, че на вълната на национализма Молдова ще се присъедини към Румъния. През 1992 г. след неуспешния опит на молдовските власти да разрешат проблема чрез сила, Приднестровието се превърна на практика в територия, която е извън контрола на Кишинев.

В Приднестровието е разположена ОГРВ, приемница на 14-та общовойскова армия, която след разпадането на СССР е била преведена под юрисдикцията на Русия. Основните задачи на ОГРВ са миротворческа мисия и охрана на складовете за боеприпаси. В състава на ОГРВ има 1350 военни, като 350 от тях изпълняват задачи по поддържането на мира в състава на съвместните миротворчески сили (СМС).

В момента миротворческата операция в Приднестровието се осъществява от съвместните миротворчески сили, в които влизат 402 руски военни, 492 приднестровски, 355 молдовски и десет военни наблюдатели от Украйна. Миротворците служат на 15 стационарни поста и КПП, разположени в ключови участъци в зоната за сигурност.

Неотдавна в приднестровско-украинския участък от границата се появиха наемници от частни военни компании.

Това заяви източник, който е жител на Кучурган. До този момент са забелязани няколко десетки професионално екипирани военни, които не са част от украинските силови структури.

Възможно е тяхната поява да е свързана с общото изостряне на ситуацията в региона. Редица експерти  споделят мнението, че молдовско-приднестровският конфликт навлиза в горещата си фаза и е напълно възможен силов сценарий в развитието на събитията. Към днешна дата в Приднестровието на практика са блокирани ОГРВ, както и руските миротворци.

Тяхната ротация и снабдяване станаха невъзможни заради денонсирането от Украйна на редица гарантиращи това споразумения с Русия. Самото Приднестровие също преживява жестока икономическа криза и е на ръба на хуманитарна катастрофа.

Украйна и Молдова провеждат съгласувана политика за ликвидиране на републиката. При това се използват методи за икономически и военно-стратегически натиск. Появата на границата на Приднестровието на професионални наемници от ЧВК само потвърждава сериозността на намеренията на страните.