Руски производител: излишъкът на стоманодобивни мощности в света е 500 млн. тона

Председателят на управителния съвет и основен собственик на компанията „НМЛК” (Новолипецки металургичен комбинат) Владимир Лисин оценява излишъка на стоманодобивни мощности в света на 500 млн. тона, пише ИТАР-ТАСС, позовавайки статия, публикувана от самия Лисин в блога на Financial Times.

„Някои от нашите конкуренти искрено вярваха, че нашето производство трябва да бъде ориентирано към постоянен ръст на глобалното търсене, което доведе до значителен излишък на мощности. Ние ги оценяваме на 500 млн. тона в световен мащаб. Само в ЕС сумарната мощност в стоманодобивната  промишленост през 2008 г. беше около 250 млн. тона, след това поради кризата се съкрати в известна степен до 210 млн. тона”, пише ръководителят на НЛМК.

„Китай премина пика на ускорен ръст. Онези металургични и миннодобивни компании, които през последните години заложиха на ръст на потреблението, попаднаха в капана на новата действителност и могат да се окажат в затруднено положение през 2014 г. поради растящите разходи”, – смята Лисин.

„Така световната стоманодобивна промишленост бързо се приближава до „момента на истината”, когато стратегиите на много производители, особено в Европа, могат да се окажат несъстоятелни”, подчертава производителят.

Според него оптималният за отрасъла бизнес-модел е съчетаването на производството на евтина стомана и суровини от развиващите се пазари с производство на продукция с висока добавена стойност в развитите страни.

Световното производство на стомана в 65 страни по света, включително Китай, се е повишило през 2013 г. в сравнение с 2012 г. с 3,5% – до 1,6 млрд. тона, главно за сметка на страните от Азия и Близкия Изток, докато в останалите райони производството на стомана се е съкратило. Русия остава на пето място сред най-големите производители на стомана в света с обем на производството 69,4 млн. тона.