Руски пилоти поставиха рекорд по продължителност на полета на МиГ-31БМ

Руски пилоти поставиха рекорд по продължителност на полет с изтребител-прехващач МиГ-31БМ. Постижението е поставено в рамките на учение, съобщава „Вести.ру“.

Официалният представител на Централния военен окръг Ярослав Рощупкин посочва, че пилотите са направили полет с продължителност над 7 часа.

За това време летците са изминали почти 8 хил. км: от Красноярския край до Астраханска област, посочва Рощупкин. За това време самолетите са били презареждани с гориво във въздуха три пъти.

„В момента екипажът на 14 армия на ВВС и ПВО на Централния военен окръг са единствените, които на практика са осъществили полет на далечно разстояние с МиГ-31 и три зареждания“, посочва представителят.

Изтребителят-прехващач МиГ-31БМ може едновременно да поразява до шест цели, а да съпровожда – десет. Изтребителят от четвърто поколение може да засича цели на разстояние до 320 км и да поразява такива на 280 км. МиГ-31 влиза на въоръжение в руската армия през 1981 г., а през 1998 г. е пусната модернизираната версия МиГ-31БМ.