Руски офицер закри граната с тялото си и спаси боец

По време на бойни учения по хвърляне на гранати в четвъртък във воинска част в Свердловска област, един младши сержант изпуска своята, след като е издърпал предпазната халка и е задействал механизма за взривяване. Полковник Серик Султангабиев го изблъсква мигом и ляга върху гранатата, която се взривява. Офицерът получава множество шрапнелни наранявания, като най-тежкото е в главата. Младши сержантът не е пострадал.

Състоянието на Султангабиев е стабилно в медикаментозна кома, но както и преди остава тежко. Въпреки това има положителна динамика. Лекарите правят всичко възможно да спасят живота на офицера, съобщи „Первый канал“.

Следствието е образувало дело по отношение на младшия сержант за „нарушаване на правилата при използване на оръжие, представляващо повишена опасност за околните“. Максималното наказание е до 2 години дисцип.

Полковник Серик Султангабиев преди година е бил командир на батальон в Екатеринбург. Преди това е служил в Челябинск и в горещите точки в Северен Кавказ.

Подобен случай имаше през март 2012 г. Също по време на учения по мятане на гранати в Амурска област един редник изпусна своята и командирът на свързочен батальон майор Сергей Солнечников я закри с тялото си, което му коства живота. Храбрият офицер получи посмъртно звание „Герой на Русия“.