Руски министър се върна в България, за да благодари на лекарите

Министърът на промишлеността и енергетиката на Руската федерация Сергей Лисовски се върна в Университетска болница „Дева Мария“, за да благодари на спасителите си, съобщава „Флагман“.

Докато е на почивка в Свети Влас миналото лято 64-годишният Лисовски получава силни болки в корема и постъпва по спешност в болница “Дева Мария”. Състоянието му е критично, а шансовете му за живот граничат с нулата.

Благодарение на опита и високата квалификация на доц. д-р Анатоли Карашмалъков, началник на отделението по хирургия, и неговия екип, е извършена животоспасяваща, изключително тежка и сложна хирургична операция. Поради тромбоза (запушване на артериите на червата), настъпва некроза на същите и се налага те да бъдат отстранени. Остатъкът от тънките черва е бил едва 40 см.

Следоперативният период е също толкова важен за оцеляването му. В продължение на 22 дни екипът на д-р Николай Игнатов в Отделението по анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ) се бори за живота на пациента.

След като състоянието му е стабилизирано, той е транспортиран със санитарна авиация в собствената му страна, където лечението му продължава, но вече извън опасност за живота.

Със значителен прогрес, надминал сроковете на нормалното възстановяване, Сергей Лисовски се върна у нас, за да се види с лекарите, спасили живота му и да си направи профилактичен преглед.

„Благодаря на Всевишния, че ми помогна в този критичен за мен момент да се озова в болница „Дева Мария“. Въпреки, че и в Русия следят здравословното ми състояние, аз имам най-голямо доверие на д-р Игнатов“, коментира благодарният пациент.