Руски майстори ще изографисват храм в Смолян

Руски майстори ще изографисват най-голямата новопостроена църква в България „Свети Висарион Смоленски“. Това стана ясно при честването на храмовия празник в Смолян, съобщи dariknews.bg.

„Време е да почнем изографисването на храма, надявам се финансово да се стабилизираме и да мога да отделя пари и късната есен да започнем“, каза основният ктитор за издигането на храма през 2006 година адвокат Тодор Батков.Според него митрополит Николай е дал благословията си храмът да бъде изографисан от руски майстори.

Батков каза още, че смята да се направи конкурс на проектите и да се избере най-добрия.

„Решили сме стилът да е класически, традиционен, в рамките на канона, не че съм против модерните течения, но мисля, че с църквата и религията трябва да се придържаме към традициите“, коментира още Батков.

Според сметките на адвоката изографисването ще отнеме години, а процесът ще бъде дълъг и сложен поради големите мащаби от над 3 хиляди квадратни метра, които трябва да се изрисуват. Колекция от близо 40 уникални икони, някои от които с изключителна ценност ще бъдат дарени от семейство Баткови и  ще бъдат положени в криптата на храма.