Руски катери накараха турски кораб да промени курса си

Неустановен кораб, плаващ под турски флаг, е възпрепятствал преместването на сондажни платформи на „Черноморнефтегаз“ в нарушение на международните правила, след което катер на руската гранична служба и ракетен катер на Черноморския флот са принудили кораба да промени курса си, предаде РИА Новости, позовавайки се на пресслужбата на компанията.

Две сондажни платформи на държавната компания „Черноморнефтегаз“, във връзка със сложната международна обстановка са били преместени от Одеското газово находище в руски териториални води.

От компанията отбелязват, че при придвижването на конвоя от кораби с теглени плавателни обекти се появил „неизвестен търговски кораб под турски флаг“.

„Действайки в нарушение на международните правила за предупреждение за опасност от сблъсък на кораби в морето и общоприетите норми за морско корабоплаване, турският кораб не е дал път на конвоя, пресичащ пътя му, и направил опит да спре на пътя му на движение, което е създало извънредна ситуация. Капитанът на турския кораб не е осъществил радиовръзка със съпровождащите кораби и не е отговорил на повикванията“, се казва в съобщението.

„Отстраниха „недоразумението“ патрулният кораб на Граничната служба на ФСБ на Русия и ракетният катер на Черноморския флот, които принудиха кораба под флага на Турската република да промени маршрута си в безопасна за транспортния конвой посока“, заявиха от компанията.