Руски и турски кораби заедно на маневри в Черно море

Кораби на руския черноморски флот и на турските вонноморски сили проведоха съвместни учения в Черно море след посещение на турски моряци в Новоросийск, предаде БТА и btvnovinite.bg  като се позова на ТАСС.

Пресслужбата на Черноморския флот съобщи, че в ученията са участвали руската фрегата „Адмирал Григорович“, морският тралщик „Вицеадмирал Захарин“ и патрулен катер тип „Раптор“, а от турска страна – фрегатата „Барбарос“ и корветата „Бююкада“.

Корабите са изпълнили съвместно маневриране, отразили са учебна атака на малоразмерна скоростна цел и са тренирали издирване и спасяване на хора.

Турция, която е член на НАТО, в последните месеци засилва военното си сътрудничество с Русия. Анкара планира да закупи модерни зенитно-ракетни комплекси от Москва, заговори се и за прекратяване на достъпа на западните страни до ключовата авиобаза Инджирлик.

Преди година, когато Турция и Русия бяха с изключително влошени отношения заради свален руски боен самолет, турските ВМС тренираха в Черно море с украинските си колеги, което предизвика гнева на Москва.