Руски и италиански учени възпроизведоха появата на живот в Космоса

Руски и италиански учени успяха в експеримент да възпроизведат химичните процеси, водещи до появата на астероидите на предбиологични съединения – мастни и нуклеинови киселини, приближавайки се с още една стъпка към разгадаването на произхода на живота.
„Всичко това се случва в една колба, гигантската колба на космоса, в среда под въздействието на силно излъчване”, – разказва професор Ернесто ди Мауро от римския университет „Ла Сапиенца” на пресконференция в посолството на Италия в Москва, предава РИА „Новости”.
Той и група руски учени под ръководството на академик Евгений Красавин, директор на лабораторията за радиационна биология на Обединения институт за ядрени изследвания, от 2011 г. се занимават с проблема за възможната поява на „тухличките на живота” в космоса.
Ди Мауро напомня, че в междузвездното пространство са установени около 80 органични молекули, от които най-разпространени са молекулите на циановодородната киселина (HCN). При контакт с вода от нея се образува формамид, който се среща в космическия прах, в опашките на кометите. От това вещество, на свой ред, могат да възникнат нуклеинови киселини, мастни киселини, от които възникват мембраните на клетките.
„Тук има всички елементи, необходими за конструирането на информационни макромолекули и за началните етапи на това, което осигурява обмяна на вещества”, – допълва академикът.
ria.ru