Руски и български писатели обменят идеи в „Камчия“

Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ е домакин на творческата среща „Писателите на Русия и България – идеи и предизвикателства на ХХI век“, организирана от Съюза на българските писатели и Съюза на писателите на Русия, предаде Topnovini.bg.

Форумът се провежда под почетния патронаж  на извънредния и пълномощен посланик на България в Русия Бойко Коцев и ще продължи до 18 април. В него участват авторитетни имена от двете славянски страни, които ще обсъдят творчески, художествени, преводачески и издателски въпроси, а също и теми на сътрудничеството и планове за партньорство и взаимодействие.

„Трябва да намерим пътя и възможностите чрез средствата на литературата и изкуството да формираме и утвърждаваме традиционните ценности на съвременния човек. Нека „Камчия“ да ни обедини“, каза при откриването на конференцията Владимир Бояринов, председател на Московската градска организация към Съюза на писателите в Русия.

На срещата да се обсъди провеждането на съвместни проекти, свързани с православно-културното взаимодействие, свързано с общите славянски корени и кодове, предложи проф. д-р Пьотр Калитин, представител на влиятелния руски „Изборский клуб“.

В програмата е включено представяне на няколко нови книги, сред които издадената от Фондация „Устойчиво развитие за България“ – „Дипломатът на Русия“ на Анатолий Щелкунов и новото произведение на Анжел Вагенщайн „Серенада за балканска гайда“. Гостите ще се запознаят с вестник „Словото днес“, издание на Съюза на българските писатели.  Авторите ще представят творчеството си, като специално внимание е отделено на Владимир Бояринов. Вечер на руската поезия ще се проведе в Генералното консулство на Руската федерация във Варна. Гостите ще се запознаят с възможностите на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ и ще посетят Международния център „Русский мир“. Предвидени са и срещи на автори на произведения за деца с учениците от СОУ „Юрий Гагарин“.

Сред гостите на СОК „Камчия“ са руските писатели Олга Дячкова, Елена Есина, Олга Шевчук, Марина Скрябина, Александър Потапов, Олга Бояринова и Артьом Величко. От българска страна са Анжел Вагенщайн, Лъчезар Еленков, Атанас Звездинов, Надя Попова, Панчо Панчев – Дядо Пънч, Матей Шопкин, Петър Андасаров, Тодор Биков, Елка Няголова, Христо Георгиев, Владимир Стоянов, Васил Василев и др.