Руски и американски военни ще определят териториите в Сирия, където няма да се провеждат военни действия

Руски и американски военни заедно ще определят на картата териториите, където действат враждуващи групировки, срещу които няма да се водят военни действия. Това заяви специалният представител на руския президент за Близкия изток и Африка, зам.-министърът на външните работи Михаил Богданов, предаде РИА Новости.

„До обяд на 26 февруари всички воюващи в Сирия страни трябва да потвърдят пред нас и пред американските партньори съгласието си за прекратяване на огъня. Руски и американски военни заедно ще определят на картата областите, в които има такива групи. Срещу тях няма да бъдат провеждани военни операции от Въоръжените сили на Сирия,  руските ВКС и коалицията на САЩ“, каза той на конференцията „Близкият изток: от насилие към сигурност“, която се провежда в рамките на дискусионния клуб „Валдай“.

В понеделник бе публикувано съвместно изявление на САЩ и РФ за Сирия, съгласно което примирието между войските на сирийското правителство и въоръжените групи на опозицията трябва да влезе в сила от 27 февруари, припомня РИА Новости. Споразумението обаче не важи за „Ислямска държава“, „Джебхат ан-Нусра“ (забранени в РФ) и други формирования, признати от ООН за терористични.