Руски исторически сгради под наем срещу 1 рубла… и реставрация

Руското правителство обяви, че ще отдава под наем исторически сгради, които се нуждаят от ремонт, за 1 рубла на година, при условие че наемателят покрива разходите по реставрацията, пише fbr.bg.

Схемата ще помогне за възстановяването на исторически сгради, които са разпръснати из страната. В момента има 140 000 обекта на културното наследство в Русия и всеки трети от тях се нуждае от ремонт, съобщи вестник „Российская газета” по-рано тази година.

Съгласно новата програма, подписана от премиера Дмитрий Медведев на 11 септември, инвеститорите могат да наемат държавни исторически сгради за 49 години, ако се ангажират да направят цялостен ремонт, според изявление, публикувано миналата седмица. Ремонтните дейности трябва да бъдат завършени в срок от седем години. След това, наемателят може да пренаеме сградата.

В Москва вече тече подобна програма – от 2012 г. инвеститорите могат да наемат сгради за 1 рубла на квадратен метър, ако приключат ремонта в рамките на 5 години. Между 2012 г. и 2014 г., 13 московски сгради, нуждаещи се от ремонт, бяха наети по програмата, според вестник „Комерсант”.