Руски инспектори ще проверят за военни дейности в България

  Руски инспектори ще проверят обекти на територията на България от 10 до 13 юли в рамките на Виенската конвенция за мерки за укрепване на доверието и сигурността. Това заяви началникът на руския Център за намаляване на ядрения риск Сергей Рижков.

„От 10 до 13 юли руска група инспектори планира да извърши проверка на посочен район на територията на България в рамките на реализиране на Виенската конвенция от 2011 година“, казва Рижков, чиито думи се цитират на интернет страницата на Министерството на отбраната на РФ.

Той отбеляза, че целта е „да се определи обхватът на военните операции, извършвани в рамките на определения район или липсата на военна дейност, която подлежи на предварително уведомяване“. Проверката ще обхване около 18 хиляди квадратни километра.

Програмата на посещението включва посещение на полигони и брифинг, на който руските инспектори ще получат информация за военни дейности и за планирани от България съвместни учения (със САЩ и Сърбия) „Мирен страж – 17” от 10 до 20 юли.

Източник: БГНЕС/РИА-Новости