Руски изтребител прихвана американски разузнавателен самолет над Черно море

Руски изтребител е извършил враждебна провокация срещу американски разузнавателен самолет над Черно море, заяви източник от американската отбрана, пожелал анонимност. За инцидента предаде агенция Ройтерс. Според данните, руски изтребител СУ-27 на няколко пъти е прелетял в близост до американския разузнавач Пе-8 на американските военноморски сили. Според американския източник една от маневрите на руския пилот е била „опасна и непрофесионална“.

По думите на един от източниците, между самолетите са били регистрирани множество взаимодействия, едно от които е било определено като небезопасно. „Те са се намирали във взаимодействие в течение на 12 часа. Но само единия от инцидентите е бил определен от пилота като небезопасен“, разказа източникът за Ройтерс.

По думите на източници на агенцията, в момента американските военни обсъждат инцидента с пилотите, за да определят, дали да повдигнат въпроса на ежегодната среша между американските и руските представители на отбранителните ведомства на двете страни.

Официални коментари във връзка със случая от Пентагона и руското министерство на отбраната не са правени.

Това не е първият инцидент с участието на руски и американски самолети в последно време. През април американските военни заявиха, че руски самолет Су-27 е направил опасна маневра до самолет-разузнавач на ВВС на САЩ.

От Москва подчертават, че действията на руските пилоти съответстват на международните правила.