Руски изтребители прехванаха американски разузнавач над Черно море

Министерството на отбраната в Москва потвърди днес, че американски разузнавателен самолет Пи-8 „Посейдон“ е бил прехванат от руски изтребител Су-30 на 9 май над Черно море, предаде ТАСС.

Руски средства за контрол над въздушното пространство откриха около 12.00 ч. на 9 май над неутрални води от Черно море въздушна цел, наближаваща държавната граница на Русия. За прехващането й бе изпратен изтребител Су-30 от дежурните сили на противовъздушната отбрана в Южния военен окръг. След приближаване на безопасно разстояние пилотът на руския изтребител визуално разпозна въздушния обект като американски разузнавателен самолет Пи-8 „Посейдон“, заяви събеседник на агенцията от министерството.

Руският изтребител изпълни маневра, с която „поздрави“ американските пилоти, след което американският самолет-разузнавач промени маршрута си и започна да се отдалечава от границата с Русия. Изтребителят Су-30 благополучно се завърна на летището, където е базиран, добави източникът.

По-рано телевизия Ен Би Си, цитирайки американските военноморски сили, съобщи, че руски изтребител е прелетял на разстояние под 7 метра от патрулен самолет за борба с подводници „Посейдон“ на американския флот във въздушното пространство на Черно море на 9 май. Споменат бе обаче изтребител Су-27. Според телевизията американският самолет е извършвал обичаен патрулен полет. Говорителка на американските военноморски сили заяви пред Ен Би Си, че според командира на екипажа на „Посейдон“ действията на пилотите от САЩ и от Русия са били професионални и безопасни.

Източник: offnews.bg