Руски експерт: САЩ ще се стремят да поддържат ситуацията на ядрен паритет с Русия

Вашингтон ще продължава и в бъдеще да се стреми да поддържа ядрен паритет с Москва, който се явява основата на стратегическата сигурност в света. Това заяви ръководителят на Центъра за военнополитически изследвания към Руската академия на науките (РАН) Владимир Батюк, коментирайки началото на подготовката за производство в САЩ на модернизираната атомна бомба B61-12, предаде РИА Новости.

Както съобщи по-рано Националното управление за ядрена сигурност на САЩ (NNSA), технологическата подготовка, предшествана от четири години конструкторска работа, е финалната фаза преди производството, планирано за 2020 г.

„Що се отнася до плановете на американците да модернизират ядреното си оръжие, то в това няма нищо удивително: ако има оръжие, то трябва да се модернизира. Именно с това, вероятно ще се заемат САЩ в близко време – вече има разрешение от американските власти да бъдат предоставени достатъчно големи суми за производството на нови модели на стратегически ядрени носители, включително и междуконтинентална балистична ракета, и стратегически бомбардировач от ново поколение, и крилати ракети“, каза Батюк.

Той отбеляза, че подобен род въоръжение вече се базира в Европа, като спомена термоядрените B61 (оръжие от стратегическите ядрени сили на САЩ), чийто брой достига до 400 единици.

„Неотдавна, между другото, бе проведена и тяхната модернизация. Но САЩ не са единствените, които модернизират арсенала си. Русия също го прави. И аз предполагам, че САЩ ще продължават да се стремят да поддържат ситуацията на стратегически ядрен паритет с Русия. Той е основата на стратегическата стабилност в света“, подчерта анализаторът.

Що се отнася до влиянието върху преговорите за стратегическите настъпателни въоръжения, Батюк отбеляза, че такива преговори „за съжаление, в момента не се водят“. „Това е тревожна ситуация. И руските, и американските експерти се безпокоят не толкова от плановете за модернизиране на Москва и Вашингтон, колкото от липсата на руско-американски диалог по този проблем“, каза той.