Руски дипломат: България напразно гърми за „Южен поток“

Русия няма да се връща към „Южен поток“, а Брюксел демонстрира готовност да развива енергийното сътрудничество с Русия.
Това стана ясно от изявление на постоянния представител на Русия в ЕС Владимир Чижов, цитиран от агенция РИА „Новости“. След срещите си с вицепрезидента на Еврокомисията за енергосъюза Марош Шевчович и еврокомисаря по енергетиката Мигел Каньете той заяви, че те са настроени за развитие на отношенията с Русия в сферата на енергетиката.

Чижов отбеляза, че страните от ЕС се връщат към въпроса за „Южен поток“. „Опитват се, може би не толкова тук, в Брюксел, колкото в страните, които са били включени в този проект. Най-гръмка е България. Позицията (на Русия) бе достатъчно ясно формулирана и от министъра на енергетиката Новак, и от ръководителя на „Газпром“ Милер“, добави Чижов. Двамата вече обявиха, че Русия няма да се връща към „Южен поток“.

Що се отнася до срещите с Шевчович и Каньете, руският дипломат сподели: „И единият, и другият са настроени да се развиват сътрудничеството в енергетиката между Русия и ЕС. Усещането ми от общуването е позитивно“. По думите му обсъждали се такива въпроси като газовият хъб, съдбата на газопровода Opal, сътрудничеството в сферата на ядрената енергетика и в сектора на електроенергетиката. „За Opal еврокомисарят Каньете каза, че плътно ще се заеме с този въпрос и даде необходимите указания“, съобщи Чижов. В момента „Газпром“ може да пълни само наполовина в Opal, в който постъпва газ от „Северен поток“. /БГНЕС