Руски депутат: Турските стоки ще бъдат заменени в магазините за две седмици

Руският бизнес в продължение на две седмици може да преориентира логистичните потоци, и продуктите, алтернативни на турските, ще се появят в магазините, счита зам.-председателят на комитета на Държавната дума по аграрните въпроси Надежда Школкина, предаде ТАСС.

Във вторник руското правителство публикува списъка с продукти, забранени за внос от Турция в Русия. В него влязоха следните продукти: цитрусови плодове, домати, части и субпродукти от замразени пуйки и пилета, лук, карфиол, броколи, краставици и корнишони, грозде, ябълки, круши, кайсии, праскови, нектарини, сливи, дренки, ягоди и др.

„Списъкът с продукти не е изненадващ. Родните стокопроизводители са доволни, в частност, знам, че птицевъдството приветства подобни мерки. Що се отнася до цитрусовите плодове, то в магазините има абхазки мандарини, марокански. Мисля, че за две седмици бизнесът ще преориентира логистичните потоци, и в магазините ще се появят продукти, алтернативни на турските“, заяви Школкина пред журналисти.

Правителството също така възложи на министерството на търговията и на министерството на земеделието на РФ да приемат мерки за недопускане на ръста на цените във връзка с ембаргото на продуктите от Турция.