Руски депутат предлага лимит за чуждестранните ястия в ресторантите

Депутатът в Държавната дума от Комунистическата партия на Русия Вадим Соловьов подготвя за есенната сесия проектозакон за изменения в някои нормативни актове в частта за регулиране дейността за фирмите за обществено хранене.

Законодателят предлага да се установи за всички ресторанти и кафенета, който не са специализирани в дадена национална кухня, задължението да имат в своето меню най-малко 50% ястия от традиционната руска кухня, съобщава вестник „Известия“, цитиран от Фокус. Според депутата това трябва да доведе до възраждане и развитие на гастрономическите традиции на Русия и да помогне за привличането на чуждестранни туристи.

Както отбелязва самият той, много пристигащи в Русия чуждестранни туристи искат да опитат руската кухня, но могат да останат неприятно изненадани, дори в самото сърце на страната – около Кремъл – ще им е по-лесно да намерят американски фастфуд или френска, италианска, японска и украинска кухня, вместо руска. Това, според него, се отразява негативно на престижа на страната.