Руски генерал не изключва американска ядрена атака

Американският противоракетен щит в Европа може да доведе до внезапна ядрена атака срещу Русия. Това заяви зам.-ръководителят на операционното звено в руския Генерален щаб Виктор Познихир, цитиран от „Русия днес“.

„Разполагането на ПРО системи създава илюзията за безнаказаност за използването на оръжия, които са под „чадъра“ на противоракетните системи“, заяви руският военнослужещ.

Според него американските наземни ПРО системи и корабите в Черно море са заплаха за сигурността. Познихир предупреди, че те създават потенциал за изненадваща ядрена атака срещу Русия.

Москва предупреди, че глобалната противоракетна система на американците провокира нова надпреварата във въоръжаването, която може да завърши катастрофално. Виктор Познихир посочи, че САЩ имат позиционирани щитове в Румъния, Полша и Аляска.

 От руския Генерален щаб посочиха, че са предложили на Вашингтон създаването на „руско-американска ПРО архитектура в Европа“, но са получили отказ.

Познихир добави, че САЩ продължават да разширяват щита си под претекста за заплаха от Северна Корея и Иран, игнорирайки загрижеността на Русия.

Източник: факти.бг