Руски военни медици загинаха в Алепо

Една военна медицинска сестра е била убита, а двама руски лекари са били ранени при артилерийски обстрел от страна на бунтовници срещу мобилна руска болница в сирийския град Алепо. Това съобщи говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от ТАСС и АП.

По-късно втора руска военна медичка е починала от раните си. Лекарите се борят за живота на още една тежко ранена своя руска колежка, допълва Конашенков, цитиран от ТАСС и БТА.

 „Руските и сирийските медици направиха всичко по силите си да спасят живота й, но не успяха. Артилерийският обстрел е извършен от бойци на опозицията срещу болницата на (руското) министерство на отбраната в Алепо“, заяви Конашенков.

Той каза още, че в момента лекарите се борят за живота на другата тежко ранена руска лекарка, която е педиатър.

В неделя Русияизпрати помощи в района Фуркан, сред които и оборудване за разполагане на полевата болница.

Конашенков заяви, че отговорност за смъртта на руската военна медицинска сестра носят „покровителите на терористите – САЩ, Великобритания, Франция и другите, които ги подкрепят“, предаде ТАСС.

Междувременно сили на сирийската армия и на нейни съюзници напредват в Източен Алепо, след като превзеха нов квартал, предаде ДПА. Американската агенция се позова на Сирийската неправителствена мониторингова организация за човешки права, базирана във Великобритания и разполагаща с широка мрежа от информатори в Сирия.

„Поеха контрол над квартал Кади Аскар и сега режимът и съюзените с него сили контролират над две трети от Източен Алепо“, каза ръководителят на Сирийския център за наблюдение правата на човека (СЦНПЧ) Рами Абдел Рахман. Сирийски активисти съобщиха, че руски и сирийски бойни самолети са увеличили атаките в контролираната от бунтовници северозападна провинция Идлиб, предаде Асошиейтед прес.

Местните координационни комитети съобщиха за въздушни удари по градовете Биниш, Маарат Насаан и Саракиб, както и провинциалната столица Идлиб. Според активистите при тазсутрешните атаки са били убити три деца. Ударите били нанесени от руски самолети. При въздушните атаки в провинция Идлиб вчера са загинали 65 цивилни.

Сирийският център съобщи още, че от 20 октомври в провинция Идлиб са били убити 288 мирни граждани.

Междувременно руският министър на външните работи Сергей Лавров каза, че в Женева ще се състоят дискусии между Русия и САЩ за напускането на всички бунтовници от Алепо. Лавров посочи, че проекторезолюцията за примирие в Алепо, която ще бъде разгледана в Съвета за сигурност на ООН, е „до голяма степен провокация, която торпилира руско-американските усилия“.

„Бяхме готови да се съберем в Женева още днес, но американците поискаха да се отложат консултациите. Те вероятно ще започнат утре вечер или в сряда сутринта, за да приложим всички начини за изтегляне на всички бунтовници от Източен Алепо“, заяви руският външен министър.

Лавров подчерта, че щом бъде постигнато споразумението между Русия и САЩ, „бунтовниците, които останат в източната част на Алепо, ще бъдат третирани като терористи и Русия ще подкрепи операцията на сирийската армия срещу тях“, предаде Ройтерс.

Според него „проекторезолюцията в Съвета за сигурност на ООН е контрапродуктивна, защото едно примирие би позволило на бунтовниците да се прегрупират“.