Руски бомбардировачи Ту-95 на 50 мили от Калифорния

Тази седмица четири руски стратегически бомбардировача Ту-95 „Мечката“ проведоха учения в близост до бреговете на Аляска, съобщи Washington Free Beacon.

Командването на въздушно-космическата отбрана на Северна Америка потвърди, че два самолета от това звено са навлезли в зоната на ПВО на САЩ, прелитайки само на 50 мили от бреговете на Северна Калифорния. Американското командване веднага изпратило два изтребителя F-15 за прехващане на руските бомбардировачи, които в последствие променили курса. Американските военни предполагат, че руските пилоти се върнали обратно в базата си.

Бомбардировачът Ту-95 „Мечката“ има характеристиките за пренасяне на ядрено оръжие. Други самолети от този тип са снабдени със сензори за събиране на разузнавателна информация и разполагат с оборудване за „водене на радиоелектронна борба“. Такъв самолет може да преодолява разстояние от 9400 мили без презареждане, отбелязва изданието.

Представител на въздушно-космическата отбрана на Северна Америка Джеф Дейвис заяви в интервю за Washington Free Beacon, че „нахлуването“ е започнало в понеделник, когато радарите на американските ПВО засекли приближаването на 4 руски бомбардировача в района на Алеутските острови. Дейвис отбеляза, че екипажите на руските самолети „действали професионално“ и по всяка вероятност провеждали тренировъчни полети. Подобни полети „на дълга дистанция“ по това време на годината, са типични за руските бомбардировачи, добави той.

Същевременно, членът на комисията на камарата на представителите на въоръжените сили на САЩ Майк Конуей нарече прелитането на руските самолети „преднамерена провокация“. По думите му, Путин прави това умишлено, за да притесни САЩ. „Работата е там, че можем да размажем всеки един от тези самолети, като тюленчета“, заяви парламентаристът.

Генерал-лейтенант в оставка на американските ВВС Томас Макнерни заяви, че не си спомня друг случай, в който руски самолети да прелитат толкова близо до американското крайбрежие. Според него, веднага след срещата в Нормандия миналата седмица, президентът на Русия е одобрил това учебно задание, най-вече за да демонстрира презрението си към Барак Обама. Макнерни поясни, че в историята на САЩ досега никой не си е позволявал да демонстрира подобно неуважение към нито един американски президент. Той подчерта, че епизодът с бомбардировачите се случва едва след месец, след друг случай с руски самолети, когато Су-27 прелетя в „опасна близост“ от американския самолет-разузнавач RC-135 над Охотско море, пише изданието.