Руски бизнесмен: Готов съм да спонсорирам ФК „Левски“

 „Руски дневник“  получи писмо от руския бизнесмен Дмитрий Косарев, което се отнася до съдбата на ФК „Левски“. Предвид многобройни феновете на футболния клуб, публикува писмото без съкращения и редакционна намеса.

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ФУТБОЛЕН КЛУБ ЛЕВСКИ И СПАС РУСЕВ
ДО НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ НА ПРОФЕСИОНАЛЕН ФУТБОЛЕН КЛУБ „ЛЕВСКИ“ АД

Спас Русев
Евгени Спасов Русев
Деян Петков Петков

Доколкото разбирам, стародавният, именит и обичан футболен клуб „Левски“ е в много опасно състояние, откакто беше обявено, че е уж придобит от г-н Спас Русев. Скорошни публикации в българските медии разкриват, че г-н Русев не може да изпълни ангажиментите си към клуба и това поставя водещия клуб в критична ситуация, която може да доведе и до социални проблеми. Вярвам, че ситуацията ще стане още по-тежка, тъй като фалитът на г-н Русев наближава. Ето защо реших да пратя това писмо и да предложа помощ.

През ноември 2015 г. Спас Русев се опита незаконно да поеме управлението на БТК от мен – неговият законен собственик. След правните действия, които предприех в Обединеното кралство, Люксембург, Русия, България и т.н., към днешна дата Спас Русев не може да осъществи своите планове и да упражнява реален контрол върху БТК. При опита си да поеме контрола над БТК Спас Русев наруши законодателството в много случаи и истинската цел зад неговите действия скоро ще бъде разкрита напълно.

От прессъобщението на ФК „Левски“ от вчера става ясно, че Спас Русев кара управителния съвет на БТК да извърши финансово престъпление, за да може клубът да оцелее. Това е така, защото на практика Спас Русев е във фалит. Неговите кредитори от България и чужбина са започнали принудително изпълнение. Както всички могат да видят, дори собствената му къща е ипотекирана. Планът му е да използва БТК като „дойна крава“, но поради моята намеса и факта, че съдилища от различни юрисдикции разбират моята справедлива кауза, неговите възможности да осъществи плана си в пълен обем са ограничени.

Всички футболни привърженици в България си спомнят как феновете на „Левски“ се подиграваха на ЦСКА, че бяха придобити от Литекс, но сега фалиралият собственик на Левски се опитва да направи същото – той води клуба към провал и прави управителния съвет на БТК клиенти на прокуратурата.

„Веселбата“, която Спас Русев планираше, обаче свърши и последните му движения, заедно с управителния съвет на БТК няма да му решат проблемите. Поради това бих желал да предложа едно от малкото решения, с които разполага футболен клуб „Левски“, преди да последва стъпките на ЦСКА, Локомотив София и други – фалит. С настоящото изразявам желанието си да придобия футболен клуб „Левски“ и да инвестирам 10 милиона евро от собствените си средства. Позволете ми да подкрепя „Левски“ за неговото оцеляване, а и за да процъфти за бъдещите поколения! Изпитвах съжаление към миноритарните акционери в клуба, когато Спас Русев ги накара да го чакат на З февруари 2017 г., докато през това време той беше в Швейцария на колене пред своите кредитори в опит да предотврати непосредствения си фалит.

За мен ще бъде чест да подкрепя този велик български клуб, също както помагам на Република България да защитава своите интереси, свързани с БТК.

Това Отворено писмо е адресирано до Спас Русев и до надзорния съвет на футболен клуб „Левски“, но поради неговата значимост, то е адресирано и до българските медии на вниманието на обществеността.

Москва, 15 февруари 2017 г.

С уважение,
Дмитрий Косарев