Руски астроном откри нова комета в Слънчевата система

Руският астроном Леонид Еленин, работещ в Института за приложна математика „М.В.Келдиш“ към Руската академия на науките /РАН/, откри третата си комета, която на 7 януари 2015 година ще премине много близко до Слънцето, съобщи изследователят за Газета.Ru.

Небесното тяло получи името на откривателя си: P/2014 X1 (ELENIN). По изчисления на самия Еленин, новата комета не носи заплаха от сблъсък с планетите в Слънчевата система.

„Това е третата комета, която откривам“, отбеляза Еленин в интервю за ТАСС, уточнявайки, че общо астрономите на Русия са открили 10 комети, при все, че за последните години в света откриват по 50 на година.

Кометата P/2014 X1 (ELENIN) е била открита на 12 декември с помощта на телескопа на обсерватория ISON NM, разположена близо до американското селище Мейхил (щата Ню Мексико). „Всеки ден съставям план за наблюдение, телескопът го отработва, а кадрите автоматично се предават в Москва, към Института за приложна математика „Келдиш“. Тук аз анализирам данните“, разказа астрономът.

Маршрутът на кометата

Третата комета на Еленин е „малка комета, сходна по размер с кометата ISON“, която бе разрушена при доближаването си със Слънцето през миналата година. Леонид Еленин изчисли, че тя се движи по елиптична орбита и ще премине най-близката си точка до Слънцето на 7 януари 2015 година. В този момент най-близко до кометата от всички тела в Слънчевата система ще се намира Земята, разстоянието до която ще бъде 0,95 астрономически единици* или 142,1 милиона километра. Разстоянието до Слънцето ще бъде почти два пъти повече – 1,82 астрономически единици.

Моментът на сближаване ще може да бъде наблюдаван само с помощта на мощни телескопи. „Кометата P/2014 X1 (ELENIN) сега се приближава до пика на своя блясък и ще достигне 17-та звездна величина, а с невъоръжено око може да се наблюдават само обекти, които са два пъти по-ярки, 6-6,5 звездна величина, и то далеч от градска обстановка“, поясни руският астроном.

След това кометата ще извърши пътешествие по периферията на Слънчевата система, после около орбитата на Сатурн, и накрая пак ще се приближи до Слънцето след около 15 години.

Коментирайки научното значение на откритието, Еленин отбеляза, че „всяка комета дава допълнителна информация за популацията на кометите в Слънчевата система“. Нейната значимост рязко пораства, ако кометата достига „висока яркост и се наблюдава от много телескопи като цел на космическа мисия“.

От древни времена до наши дни астрономите са забелязали и описали около 2000 комети.

*За „астрономическа единица“ е прието да се счита средното разстояние от Земята до Слънцето, приблизително 150 милиона километра.