Руски аматьори се опитали да продадат на ЦРУ измислени военни тайни

Двама жители на град Борзя в Забайкалския край се опитали да получат пари от ЦРУ срещу предоставянето на секретна информация, измислена от тях самите, съобщи ТАСС, като се позова на съобщение на местното управление на Федералната служба за сигурност (ФСБ).„През 2015 г. жител на Борзя, роден през 1993 г., изпратил съобщение на сайта на ЦРУ, в което предложил да продаде на американското разузнаване секретна информация за въоръжените сили на Русия. Малко след това получил отговор: от разузнаването „клъвнали“, приели насериозно предложението и започнали да му задават въпроси, свързани с работата на военните обекти. Пари, обаче, така и не му предложили към онзи момент“, разказали от управлението на ФСБ.

Тогава предприемчивият млад човек, който работел като програмист и нямал достъп до военни тайни, се обърнал към свой приятел, роден през 1996 г., който отбивал военната си служба в едно от военните подразделения. Войникът също не разполагал с поверителна информация, но двамата решили да предоставят на ЦРУ измислени данни.

„ФСБ на Русия е изпратила официално предупреждение на двамата младежи за недопустимостта на действията им, които създават условия за извършване на престъпление. В случая няма данни за образуване на наказателно дело, тъй като жителите на Борзя не са разполагали с конкретна поверителна информация.

След отправеното им предупреждение, двамата преустановили кореспонденцията с ЦРУ“, пояснили от ФСБ, като изразили учудване как е възможно американското разузнаване да прояви интерес към информация от толкова съмнителен източник.

Източник: „Руски дневник“