Руският Су-30 срещу френския Rafale

Военният експерт Михаил Тимошенко сравнява бойните възможности на руския изтребител Су-30 и френския Rafale, които встъпиха в задочен двубой в Индия. По мнението на руския експерт Rafale е добър самолет, но „не му е по силите” да „воюва” срещу СУ-30 МКИ.
Rafale Су-30 срещу
«Rafale е последният европейски самолет, който Европа е направила без американско участие.Той е конструиран като многоцелеви – да изпълнява задачи по въздушни и земни цели. Има и палубна модификация, но те често аварират”, пише експертът.
По мнението на ТимошенкоСу-30МКИ е създаден за завоюване на превъзходство във въздуха. Максималната далечина на полета на Су-30МКИ е 4000 км, а на Rafale около 2000 – параметър, който е особено важен за обширна страна като Индия.

Според откритите източници на информация френският изтребител може да носи голям боен товар, но това е спорно. „Бойният товар на Rafale е 9.5 тона, а на Су-35 – ‘традиционно’ 8 тона, но това е различно от бойната ефективност. Су-30МКИ има голям арсенал от ракети, включително и ракети-убийци на самолети AWACS с далечина на действие 400 км. Най-далекобойната ракета „въздух-въздух” на френският изтребител действа до 150 км”. Така, според руския експерт, в открит въздушен бой Rafale няма никакви шансове, тъй като ще бъде свален от голяма дистанция.

По-рано индийски медии съобщиха, че Индия може да се откаже от закупуване на френския Rafale, който спечели конкурса за нов среден многоцелеви изтребител през 2012 г. и вместо него да придобие още руски Су-30МКИ. Част от причините за това са нарасналата стойност на договора и нежеланието на Франция да предаде на Индия ключови технологии.

Източник: http://pan.bg/