Руският Първи канал отказа предложението за дистанционно участие на Евровизия

Руският телевизионен Първи канал отхвърли предложението на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) да предава изпълнението на руската участничка в тазгодишния конкурс на Евровизията Юлия Самойлова от Москва, съобщи ТАСС, цитирайки декларация на канала.

„Ние смятаме за странно предложението за дистанционно участие на руската певица и се отказваме от него. То противоречи на самия смисъл на мероприятието“, се казва в документа.

Отбелязва се също, че Първи канал е действал в пълно съответствие с правилата на Евровизия и е избрал участник в конкурса, който е регистриран от ЕСРТ по надлежния ред. Към него няма претенции от ЕСРТ и страната домакин следва да осигури на всички участници „възможност да получат входна виза за целия период на провеждането на мероприятието“.

Украинската служба за сигурност забрани на Самойлова да влиза в страната в продължение на три години, защото през лятото на 2015 г. е участвала в концерт в Крим, с което е нарушила решението на украинското правителство, според което чужденци трябва да имат специално разрешение да посещават територията на полуострова, анексиран от Русия през 2014 г.