Руският посланик в Латвия: Война между Русия и НАТО е невъзможна

Руският посланик в Латвия Александър Вешняков не допуска възможност за военен конфликт между Русия и страните от НАТО, включително и поради факта, че това може да доведе до ядрена война, предаде РИА Новости.

По-рано днес Вешняков бе извикан във външното министерство на Латвия, за да даде обяснения във връзка с негово  интервю за в. „Седмични вести“. В него руският посланик заявил, че западните страни и Латвия водят целенасочена кампания за демонизиране на Русия.

„Не допускам никакви военни конфликти между Русия и която и да било страна от НАТО или самия алианс. Ето, ядреното оръжие. От една страна, това е зло, което може да разруши целия свят, но от друга страна, както казват някои анализатори, това зло позволява да се запази мира в света. Защото този, който иска да разпали война, разбира, че в нея няма да има победители. А ако няма победители, то за какво да се разпалва“, заяви Вешняков пред журналисти в четвъртък.

По думите му всеки конфликт между Русия и НАТО може да доведе до използване на ядрено оръжие, „затова такъв не бива да се допуска“.

Представителят на руската дипломатическа мисия отбелязва още, че полетът на руските изтребители в близост до американския ескадрен миноносец „Доналд Кук“ не е заплаха за САЩ. „Настроението на американците в този случай бе любознателно, а не агресивно. Те много добре разбраха, че това не е никаква заплаха, тези самолети не са били въоръжени и те са наблюдавали как са прелетели над тях“, каза Вешняков.