Руският посланик в Дания призова Копенхаген „да не нарича факти отсъствието на факти”

Датската страна не бива да „определя като факти отсъствието на факти” относно предполагаемия инцидент с военния самолет над Балтийско море. Това заяви руският посланик в Дания Михаил Ванин, призован в датското външно министерство днес.

„В датското външно министерство изразиха безпокойство пред руския дипломат”, съобщиха пред ТАСС от посолството на РФ в Копенхаген. „На свой ред посланикът призова датската страна да не назовава като факти отсъствието на такива и обърна внимание на това, че самите датски професионалисти от компанията SAS и Cimber опровергаха измислиците в пресата по отношение на предполагаемия инцидент”, поясниха от посолството на Руската федерация.

В събота шведските медии разпространиха информация, че самолет на датската компания Cimber, излетял от датското летище Каструп, едва ли не е бил близо до сблъсък с чужд военен самолет, намиращ се във въздуха с изключен транспондер (уред за идентификация на самолета). Министърът на отбраната на Швеция Петер Хултквист твърдеше, че военният самолет е руски.

Представителят  на руското министерство на отбраната Игор Конашенков поясни, че полетът е бил извършван в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство, без да се нарушават границите на други държави и на безопасно разстояние от маршрутите на гражданските самолети. Според него, разстоянието до траекторията на полета на пътническия самолет е надвишавало 70 км.

Директорът на Cimber Йорген Нилсън твърди, че пътниците в самолета, който според шведската страна, едва не се е сблъскал с руския военен самолет, на практика не са забелязали промяната в курса, а пилотите се оказали в „рутинна ситуация”.

По същата причина руският посланик в Стокхолм е бил призован в понеделник в Министерството на външните работи на Швеция.