Руският парламент определя отстраняването на Русия от Олимпийските игри като нарушение на човешките права

Държавната дума на Русия прие декларация, в която се посочва, че отстраняването от участие на Олимпийските игри на спортисти, които не са уличени в употребата на допинг, ще се разглежда като пряко нарушение на правата на човека и ще подкопае основите на олимпийското движение, предаде РИА Новости.

Автор на проектопостановлението в руския парламент е председателят на комисията по гражданско, наказателно, арбитражно и процесуално законодателство Павел Крашенинников. В изявлението на депутата се подчертава, че отстраняването от спортни състезания на всякакво равнище на спортисти, уличени в употребата на допинг, е напълно справедливо и заслужено наказание.

„Обаче използването на репресии по отношение на спортисти, които никога не са били обвинявани в нечиста игра, според Държавната дума, е не само несправедливо решение, но и подкопава основите на цялото олимпийско движение“, се посочва в изявлението.

„Изглеждаше, че времената, когато се опитваха да използват спорта като инструмент на политическата борба, чрез обявяването на бойкот на олимпиади и други спортни състезания поради политически разногласия, са отдавна отминали. Днес обаче, някои се опитват да изкарат това миришещо на нафталин политическо оръжие от сметището на историята“, отбелязват руските депутати.

Според тях забраната за участие в Олимпийските игри, особено в индивидуалните видове спорт, на спортисти, които не са опетнили името си дори и с подозрение за употреба на допинг, не може да бъде обяснена с други мотиви.

„Всъщност, някои бюрократи в областта на спорта предварително подхождат на принципа на презумпцията за виновност по отношение на спортисти от конкретна страна. Едва ли този принцип, освен по времето на инквизицията и тоталитарните режими, би могъл да се счита за използваем днес“, подчертават депутатите.

Според тях подобен подход може само да донесе раздор и недоверие както между спортистите на различните страни, така и между гражданите им и да разруши забележителните постижения на олимпийското движение и целия спорт.

„Отстраняването на руските спортисти, включително и такива, които са си завоювали световна слава със спортните си постижения, от участие в XXXI Олимпийски летни игри през 2016 г. като наказание за недобросъвестните им колеги е пряко нарушение на човешките права“, се казва в документа.

Руските депутати отбелязват, че огромните усилия, вложени в четиригодишната подготовка за участие в състезанията, се оказват безсмислени, лишават спортистите от мотивация да подобрят резултатите си и им нанасят непоправима морална травма.

Депутатите от Държавната дума изразяват надежда, че „в крайна сметка разумът ще надделее над емоциите и ще бъде прието обективно решение, адекватно на създалата се ситуация, а не поставящо под съмнение идеалите и целите на олимпийското движение“.