Руският „наемник“ от филма на Sky News за Сирия се оказа актьор

Ролята на руския „наемник Дмитрий“ от документалния филм на  Sky News за войната в Сирия, който бе обявен от британския телевизионен канал като разобличителен, е изпълнена от московския актьор Александър Агапов срещу хонорар от 100 хил. рубли, съобщи телевизия НТВ, позовавайки се на думите на самия артист.

По-рано телевизия Sky News публикува интервю с руснак, който твърди, че е участвал като наемник във военната операция на Русия в Сирия на страната на правителствените войски на Башар Асад. Мъжете, представящи се за Александър и Дмитрий, заявяват в документалния филм, че са наети от частната компания „Вагнер“, която препращала хора в Сирия чрез военни транспортни самолети. Те казват, че са участвали в боеве за три хиляди британски фунта на месец.

 Мъжете заявяват във филма, че в Сирия са загинали 500-600 руски наемници, а още минимум 50 бивши наемници „ходят по улиците на Москва без документи“.

„Всичко започна преди няколко месеца. Британската снимачна група замина за Ростовска област в търсене на участниците от секретния „отряд Вагнер“… Защо точно там — това е известно само на британците. Когато не намерили нито един от този отряд по разбираеми причини, чужденците решили да вземат за снимки местни казаци. Успяхме да се свържем с един от тях“, съобщава НТВ.

 Телевизията цитира думите на Дмитрий: „Помолиха ме да разкажа за Сирия, как воюват нашите там. Но аз не исках да се свързвам с тях и им препоръчах едно момче  — той е актьор“.

По данни на телевизията, именно така британската снимачна група е стигнала до Агапов, който играе в московския театър на Олег Буданков.

„Те му платили за интервюто, а текста е бил написан по-рано“, твърди НТВ, позовавайки се на актьора, който като доказателство, че именно той е същият този „тъмен силует, разказващ за несъществуващите руски наемници в Сирия“, представи запис от диктофон на самото интервю.