Руският картечен въздушен пистолет МР-661К „Дрозд“ без конкуренция по оригиналност на конструкцията

Конструкторското бюро на Ижевския механичен завод разработи уникален пневматичен картечен пистолет, който стреля със сачми и газови балончета.

При МР-661К „Дрозд“ са избегнати редица недостатъци на пневматичните оръжия, които не се харесват от любителите на развлекателната стрелба. Така например „Дрозд“ може да произвежда редове от изстрели без традиционното спадане на кинетичната енергия след всеки откос.

Картечният пистолет е снабден със спусък, който се задейства без усилия и има къс ход. При привеждане на оръжието в готовност за стрелба не е необходимо предварително взвеждане на ударника. Тези новости не са постигнати за сметка на използването на скъпи материали и технологии, а с внедряването на нова конструкция на механизмите на картечния пистолет.

Автоматиката на МР-661К „Дрозд“ работи при използване на енергията на бързоизпаряващ се втечнен газ – въглероден двуокис, който се съхранява в газови балончета под налягане. Специална присъединителна система позволява едновременно използване на три балончетата по 12 грама. Предвидена е и възможност за използване и на 8-грамови балончета.

Пневматичният картечен пистолет може да се зарежда с до 400 стоманени сачми, разположени в специален бункерен пълнител. Благодарение на тях е възможна скорострелност 300, 45 или 600 изстрела в минута. Превключвателят за темпа е разположен от дясната страна на корпуса. В комплекта на оръжието е включен и пълнител, който побира 30 сачми с медна обвивка и диаметър 4,5 мм. С този пълнител МР-661К „Дрозд“ е съизмерим с бойните картечни пистолети.

Спусковият механизъм е с електронно задействане. Той използва шест батерии АА по 1,5 волта, които стигат
за едномесечно активно ползване на оръжието.

Поставят се в тубуларен магазин, разположен под цевта. Изпитанията са показали, че един комплект батерии осигуряват произвеждането на около 5 хил. изстрела. Готовността на оръжието за стрелба се следи с помощта на светодиод с червен цят.

Произвеждането на изстрел се извършва с натискане на спусъка без усилие, при което се включва електромагнитно устройство, регулиращо работата на газов клапан. Картечният пистолет има три режима на работа – единична стрелба и стрелба на редове от по 3 и 6 изстрела.

При интензивна стрелба на редове или на единичен режим би възникнал сериозен проблем, свързан с изпаряването на втечнения газ, при което температурата около газовия клапан рязко ще спадне и ще се образува заскрежаване. Образуваният лед би стеснил отворите за изтичане на втечнения газ и това би довело до намаляване на енергията на изстрела или до невъзможност за произвеждане на изстрел. Конструкторите на МР-661 „Дрозд“ успешно са решили този проблем чрез разработване на специална преходна камера между клапана и балончетата, в която става изпарението на втечнения газ в обем, достатъчен за произвеждане на един ред.

Обемът на изпарения газ се регулира от превключвателя за вида на водения огън.
Корпусът на пневматичния картечен пистолет е изработен от високоустойчива пластмаса, която издържа на високи температури и механични удари. Това е позволило на конструкторите да намалят масата на оръжието до 1400 г. Габаритните размери на картечния пистолет са 700х235х53 мм.

Цевта на оръжието има 6 нареза и е с дължина 185 мм. При изстрел стоманените сачми излитат с начална скорост около 135 м/с и дулна енергия около 8 джаула. Тази енергия е достатъчна да „разстреля“ с пълно разрушаване празна дебелостенна бутилка от шампанско, разположена на разстояние 15 м. По поразяваща способност картечният пистолет превъзхожда руския пистолет МР 561К, който се изработва също от Ижевските заводи.

Кинетичната енергия на изстреляната сачма с МР-661 „Дрозд“ е под изискванията за регистрационен режим на оръжието и не подлежи на контрол. Въпреки това трябва да се отчита, че изстреляните сачми могат да предизвикат неприятни наранявания и повреди на имущество.

Мерните прибори са закрепени върху корпуса на оръжието. Мушката е неподвижна, а мерникът може да се регулира по височина. Оръжието не притежава висока точност поради късата мерна линия. На разстояние 10 м разсейването на попаденията е в кръг с диаметър 40-50 мм.

В задната част на корпуса е предвидена възможност за монтиране на подвижен пластмасов приклад, който би могъл да повиши точността на стрелбата.

Засега МР-661 „Дрозд“ няма конкуренция по оригиналност на конструкцията. Затова той бързо проби на оръжейните пазари в Европа и Азия. Производителите твърдят, че най-големи доставки са реализирани в страните от Северна Америка и особено в САЩ и Австралия.

МР-661КДрозд МР-661К Дрозд

Източник: „24 часа“